*
Društvo arhitekata Beograda - Primeri iz susednih zemalja - Mađarska

Društvo arhitekata Beograda

Beograd, Kneza Miloša 7a/III, tel 011/3230 059, tel-fax 011/3239 754 e-mail: office@dab.rs

Primeri iz susednih zemalja - Mađarska

Okolne zemlje  u tranziciji  se zadnjih godina pojačano  bave stvaranjem kvalitetnih gradskih prostora, koji su uvek rezultat javnih konkursa.

Odličan  primer “urbanog dizajna” predstavlja naprimer Trg Erzsebet ili popularno “Geder” u centru Budimpešte. Prvobitno je na tom prostoru bila  planirana izgradnja pozorišta. Posle promene vlasti sledila je izmena plana. Na lokaciji je u međuvreme bila iskopana velika jama za podzemnu garažu i suteren pozorišta.  Hitno je raspisan  javni anonimni konkurs za rešenje te takozvane “Rupe” (Gödör“) , kako se do dan danas u žargonu zove taj trg u više nivoa.
Zahvaljujući tom usvojenom I izvedenom konkursnom rešenju  Budimpešta je dobila sjajan park, koji se sastoji od velike , mestimično ozelenjene skaline  ili rampe,  koja se postepeno spušta na podzemnu kotu oko – 5,0-6,00 metara. Drvene klupe, fontane, umetničke instalacije sa odličnom rasvetom vode do donje „scene“, koja je obložena kamenom. Tu se nalazi iza velikog stakla višenamenska sala, čiji krov čini veliki plitak bazen sa staklenim dnom. Iz sale se vidi – kroz vodu- nebo, a uveče se nazire kroz bazen donja , osvetljena izložbena sala .
Gore, oko bazena su savremeno obrađene površine (travnjak, šljunak, drvene i kamene terase, klupe, cvetne leje i rasveta) obogaćene vodenim igrama, fontanicama i staklenim kubusima, koji služe za liftove do podzemnih nivoa (velika garaža, sala, kafe, toaleti , ulaz u metro itd...).
Prostor je gustom zelenilom odvojen od susedne veoma prometne  saobraćajnice , tako da se odatle jedva primećuje nov park. Grad je dobio dnevni boravak pod vedrim nebom i stecište građana svih uzrasta. Počev od džez koncerata do izložbi arhitekture, razni događaji se nižu na ovom veoma prihvaćenom ,  dobro  dizajniranom prostoru.  
Beograd bi trebao da sledi primer Budimpešte  i da -kao rezultat javnog konkursa- konačno obezbeđuje građanima neki interesantan, dobro projektovan javni prostor , višenamenski park – možda uz Savu ili Dunav – preko puta starog grada, koji je još uvek odsečen od svojih reka....Nakon završetka (2008-e raspisanog, i veoma uspešnog ) anketnog konkursa za „Park prijateljstva“, koji je imao velik odziv (79 radova) stoji obećanje da će se taj planirani park „razraditi“ putem daljih, projektantskih  konkursa.... Da pominjemo: izgradnja 5000 stanova se planira- naravno bez javnog arhitektonskog konkursa- U evropskim zemljama je nezamislivo, da se neprofitni stanovi ili javni prostori grade bez uključenje javnosti putem anonimnih arhitektonskih i urbanističkih konkursa....Stiče se  utisak da  arhitektonska  struka   Srbiji  očigledno nije potrebna...

Ana1

Ana2

Ana3

Ana4

Ana5

Ana6

Anamaria Kovencz Vujić

Rođena je 1953-e godine u Budimpešti, Mađarska. 1976-Diplomirala je na Tehničkom univerzitetu u Budimpešti (Arhitektonski fakultet, projektantski smer). Između 1983-1991 radi u Invest–birou u grupi za urbanizam. 1986–e polaže stručni ispit iz oblasti urbanizma i postala članica DAB-a. 1987-e godine osniva likovnu galeriju pod nazivom "Galerija5", koju vodi tokom sledeće dve godine. Od 1991-96 živi i radi kao samostalni arhitekta u Minhenu, a potom je aktivna kao arhitekta i urbanista u Zemunu. Poseduje licencu za projektovanje i za urbanizam. Članica je bavarske arhitektonske komore i DAB-a, gde je trenutno članica upravnog odbora. Članica je žirija Salona arhitekture u 2007. godini. Članica je umetničkog saveta ULUPUDS-a.

Adresa sajta www.anakovencz-vujic.com/
logo
Društvo arhitekata Beograda
Beograd , Kneza Miloša 7a/III
Tel 011/3230 059,
tel-fax 011/3239 754
E-mail: office@dab.rs
Pratite DAB

Facebook
Twitter
DAB  programi i inicijative

Bina