Društvo arhitekata Beograda

Beograd, Kneza Miloša 7a/III, tel 011/3230 059, tel-fax 011/3239 754 e-mail: sas-dab@EUnet.rs

Okrugli sto - LEED program za zelenu gradnju u Srbiji

LEED u Retailu- Okrugli sto: četvrtak 16.04.2015, Hotel Metropol, 14.00h

U Srbiji postoji 300.000 qm izvedenih i budućih projekata koji koriste LEED standard za zelenu gradnju. Prodajni prostori (retail) čine 32% od ukupnog broja, što je daleko viši procenat nego u ostalim zemljam.

Vodeći rukovodioci u svetu Retaila, developeri, maloprodaja, bankari sastaju se kako bi razgovarali o primeni LEED standarda u Srbiji i regionu.

U četvrtak 16. aprila 2015. godine u Beogradu će biti organizovan okrugli sto LEED in Retail, gde će se razgovarati o zelenoj gradnji prodajnih prostora, odnosno retaila.  Firma ENERGO vodeća konsultantska kuća u oblasti zelene gradnje i LEED sertifikacije, sa sedištem u Beogradu i Milanu je organizator ovog dogadjaja, u partnerstvu sa kompanijama Lafarge i Sauter  

Specijalni gosti i učesnici okruglog stola su predstavnici američkog Saveta za zelenu gradnju (USGBC), inače kreatora „LEED in Retail" standarda ekološke gradnje su:  gđa. Taryn Holowka, potpredsednica za marketing, komunikacije i kampanje i g. Joseph Crea, direktor za međunarodni marketing i komunikacije.

LEED, ili Leadership in Energy & Environmental Design, redefiniše način na koji razmišljamo o mestima gde živimo, radimo, učimo, gde se igramo ili molimo. Kao međunarodno priznata oznaka vrhunskog kvaliteta, LEED daje vlasnicima zgrada i operaterima okvir za utvrđivanje i sprovođenje praktičnog i merljivog dizajna, izgradnje, poslovanja i rešenja za održavanje zelenih zgrada. Takodje sadrži specifične zahteve za standardizaciju zelene gradnje koja se odnosi na male tržišne prostore - od stanarskih zahteva do specifičnih potreba energije i vode.

LEED se koristi u 150 zemalja širom svijeta sa sa 69.000 sertifikovanih objekata.

Ideja i cilj LEED in Retail okruglog stola je da se vodeći predstavnici retail biznisa iz Srbije i regiona sastanu i razgovaraju o načinima na koje LEED može da pomogne trgovcima da ispune svoje cijeve koji se odnose na održivi razvoj svojih usluga i delatnosti,

"Kvalitet boravka u prodajnim prostorima je od izuzetne vaznosti za gradjane Srbije, čitave porodice provode sate u šoping centrima koji predstavljaju i mesta za okupljanje.  Mora postojati komunikacija izmedju vlasnika i korisnika o aspektima koji se tiču zdravlja i zadovoljstva boravka,  počev od kvaliteta vazduha, korišćenja ekoloskih i neštetnih po zdravlje sredstava za čišćenje, odgovornog tretiranja otpada, nije reč samo o smanjenju operativnih troškova“rekla je Marija Golubović, rukovodeći partner ENERG-a i član USGBC fakulteta. "Učesnici će naučiti na koji način LEED nudi transparentnost , globalno priznanje i kredibilitet vlasnicima zgrada i prodajnih prostora."

Više informacija o dogadjaju: http://www.energogroup.com/en/page/8/Information--Agenda/

Kontakt osoba: Maša Perović

Telefon: 0638411566

Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

logo
Društvo arhitekata Beograda
Beograd , Kneza Miloša 7a/III
Tel 011/3230 059,
tel-fax 011/3239 754
E-mail: sas-dab@EUnet.rs
Pratite DAB

Facebook
Twitter
DAB  programi i inicijative

Bina