Logo
Odštampajte ovu stranicu

BINA pre BINE - Veliki arhitekti naše moderne - Nikola Dobrović i Milan Zloković

KULTURNI CENTAR BEOGRADA
Galerija Artget, Trg republike 5/I 
 

BINA pre BINE
Veliki arhitekti naše moderne - Nikola Dobrović i Milan Zloković 

Učesnici: dr Ljiljana Blagojević i Snežana Ristić
četvrtak, 21.april 2016. u 19:00 sati
 

U susret  11. po redu Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture BINA 2016. koja se ove godine održava od 5. do 28. maja pod sloganom BUDUĆNOST JE SADA organizujemo predavanje Veliki arhitekti naše moderne - Nikola Dobrović i Milan Zloković. 

"Nikola Dobrović i Milan Zloković su u periodu kad je Le Korbizije putovao Balkanom, po kontekstu i načinu života, vaspitanju i školovanju bili deo zapadne, ili preciznije, srednjoevropske kulture tadašnje Austrougarske imperije. Tada još dečaci na prelazu u mladićke dane, u životnom dobu od 14, odnosno 13 godina, jedan u mađarskom delu Dvojne monarhije, u Pečuju, a drugi u italijanskom, u Trstu, odrastali su u rubnim, poliglotskim, multietničkim i multikulturalnim zonama Imperije. Istovremeno, obojica pripadaju i višestrukim balkanskim strukturama i geografijama svojih porodičnih istorija i genealogija."


Ovako o dvojici ključnih arhitekata naše moderne piše u svojoj knjizi Itinereri: Moderna i Mediteran.Tragovima arhitekata Nikole Dobrovića i Milana Zlokovića, arhitektica i teoretičarka arhitekture Ljiljana Blagojević, vanredna profesorka Univerziteta u Beogradu, Arhitektonskog fakulteta.

Izdavači ove knjige su Službeni glasnik i beogradski Arhitektonski fakultet. Knjiga je dobila nagradu Ranko Radović za kritičko-teorijski tekst o arhitekturi (2015) i Gran prix Salona arhitekture (2016).
 
Paralelno sa ovom knjigom nastajala je još jedna, na engleskom. Dobrovic in Dubrovnik - A Venture in Modern Architecture (Dobrović u Dubrovniku: poduhvat moderne arhitekture.), berlinske izdavačke kuća Jovis, a autori su Krunoslav Ivanišin, Ljiljana Blagojević i fotograf Volfgang Taler (Wolfgang Thaler). 

Ljiljana Blagojević je već pisala o ovoj dvojici arhitekata u knjizi kojom je, sa velikim uspehom, međunarodnoj publici predstavila modernu u Srbiji - Modernism in Serbia: The Elusive Margins of Belgrade Architecture 1919 – 1941 (The MIT Press, 2003).

O teoriji i praksi u arhitekturi, našoj moderni i istraživanjima, o putovanjima i Mediteranu, tradiciji i novom vremenu, društvenim i političkim prelamanjima, o projektima i realizacijama... Sa Ljiljanom Blagojević u Bini pre Bine razgovaraće moderatorka Snežana Ristić.

BIOGRAFIJA