Društvo arhitekata Beograda

Beograd, Kneza Miloša 7a/III, tel 011/3230 059, tel-fax 011/3239 754 e-mail: office@dab.rs

Arhitektura u kontekstu

Петак 13. децембар 2019. у 18.00 сати
Галерија Артгет
Трг републике 5/1

Циклус разговора "Архитектура у контексту 5"

 

Београд - Љубљана виа Амстердам

Разговор са архитектом Васом Перовићем. То је разговор о Београду, Амстердаму и Љубљани, градовима у којима се школовао, у којима је живео, који су га обликовали својим контекстом и својом архитектуром. Разговор о учењу и разумевању архитектуре у различитим срединама, о раду у тандему, о пројектима, оним великим и оним малим, о инвеститорима и корисницима, о сакралном  и профаном, о детаљима и грађењу...

Модераторка:  Снежана Ристић

 

Васа Перовић  (1965),  je дипломирао на Архитектонском факултету Универзитета у Београду, a мастер студије je завршио на Институту Берлаге у Амстердаму. 1997 заједно са Матијом Бевком оснива студио бевк перовић архитекти  у Љубљани. Током своје двадесетогодишње праксе Студио је добитник низа најпрестижнијих нагарада за архитектуру: Европска награда за савремену архитектуру  Мис ван дер Рое за младе архитекте, Кунстпрајс награда, Берлин, Награда Пиранези, Плечникова награда за најбољи изведени објекат и Прешернова награда за највиши допринос култури у Словенији. Студио је такође добитник низа награда на конкурсима. Међу последњима освојеним конкурсима су: Реконструкција Словеначког народног позоришта у Љубљани,  Нова галерије и казамати у Винер Нојштату и Нордбанхоф стамбене куле у Бечу. Пројектовали су и извели низ објеката различитих намена: колективно и индивидулано становање, објекти виског образовања и студентског стандарда, музејски и сакрални објекти, позоришта...

Излага ли су на бројним изложбама, међу последњим: Кунстферајн, Биелефел, Галерија Фрагнер, Праг, Сала Ла Кова, Ђирона. 

Поред пројектанстског рада оба партнера предају на архитектонским факултетима и институтима. Од 2010, Васа Перовић предаје на Архитеконском факултету, Универзитета у Љубљани. Као гостујући професор предавао је на Факултету примењених уметности у Бохуму, Универзитету Навара и Техничком универзитету у Бечу. 


Рад студија  бевк перовић архитекти  карактерише стално проучавање пројектантских програма и могућности њихове реинтерпретације у савременој архитектонској пракси.

У намери да се разуме њихов рад, морамопроучити њихов "посвећени избор" да прате услове у којима објекат настаје, а који се крећу од политичких и друштвених, услова окружења и материјала. Њихова једноставна, а ипак комплексна архитектонска решења теже да одговоре на те услове превазилазећи голу функцију.  

 

 

Галерије Културног центра Београда су отворене сваког дана од 12:00 до 20:00, сем недељом и државним празницима.

Програм галерија подржавају Град Београд — Секретаријат за културу и Министарство културе и информисања Републике Србије.

Улаз је слободан, добро дошли!

 

 

 00 Vasa J.Perović foto Nada Mihajlović

 Nova galerija i kazamati Viner Nojstat

 Rekonstrukcija Slovenackog narodnog pozorista Ljubljana

 

logo
Društvo arhitekata Beograda
Beograd , Kneza Miloša 7a/III
Tel 011/3230 059,
tel-fax 011/3239 754
E-mail: office@dab.rs
Pratite DAB

Facebook
Twitter
DAB  programi i inicijative

Bina