Logo
Odštampajte ovu stranicu

Poziv za obuku “Evropske politike pristupačnosti u Republici Srbiji “

Poštovane kolege,

Zadovoljstvo nam je da vas pozovemo da učestvujete na obuci Evropske politike pristupačnosti u Republici Srbiji koja se organizuje u okviru projekta EU za pristupačne javne ustanove, koji finansira Evropska Unija. Obuke se organizuju u cilju unapređivanja znanja i razumevanja  politika i praksi unapređenja pristupačnosti u Srbiji.

Obuke su namenjene zaposlenima u republičkim, pokrajinskim i lokalnim stručnim službama javne uprave, inženjerima, arhitektama, urbanistima, organizacijama civilnog društva i predstavnicima medija, a tiču se primene mera pristupačnosti i dizajna za sve u praksi, posebno na javnim objektima i infrastrukturi. 

Pristupačnost i dizajn za sveregulišu propisi Republike Srbije, a u domaće zakonodavstvo unete su odredbe međunarodnih dokumenata, pre svega Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom.

Ipak, u praksi se propisi ne sprovode u potpunosti. Pravilno razumevanje pojma pristupačnog okruženja, uz doslednu primenu i kontrolu primene tehničkih standarda od naročitog su značaja za izgradnju inkluzivne zajednice. Uspešnost procesa stvaranja pristupačnog okruženja u najvećoj meri zavisi od lokalnih samouprava koje su nadležne da za veliki broj pitanja u ovoj oblasti.

Kako bi se omogućilo da što veći broj aktera prisustvuje obukama o pristupačnosti biće održane tri istovetne obuke različitih datuma, i to u Vrnjačkoj Banji (1.juna 2021), Nišu (2.juna 2021.) i Novom Sadu (3. juna 2021.). Zbog primene epidemioloških mera u periodu pandemije korona virusa, broj učesnika na seminarima na licu mesta je ograničen na 30,  dok će ostali zainteresovani moći da prate seminare putem video linka.

Molimo vas da izaberete datum, mesto i način svoga učešća koji vam najviše odgovara i da se putem linkova u nastavku prijavite za učešće na obuci do 27. maja 2021. godine.  

Prednost fizičkog prisustva na obukama će imati učesnici koji se budu prvi prijavili. Učesnicima obuke biće refundirani putni troškovi, po završenom seminaru.  

U prilogu vam dostavljamo dnevni red seminara i osnovnu informaciju o projektu.

Srdačno,

Đorđe Mojović

Šef projekta EU za pristupačne javne ustanove

Prijavljivanje na obuke

Molimo vas da se za učešće uživo prijavite popunjavanjem formulara na linku:

https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=wAOLvPlIpEW1Rsp66XparX5TqHb8SP9Jgla4NImGZ5xUMkw2NElSMFJIVlRGTDkwREoxOEExRVAwVi4u

 

Prilikom popunjavanja prijave, molimo vas da naznačite na koju obuku se prijavljujete.

  • Vrnjačka Banja, hotel Solaris, utorak 01.06.2021. od 10:00 do 14:00 č.
  • Niš, hotel Tami, sreda 02.06.2021. od 10:00 do 14:00 č.
  • Novi Sad, hotel Šeraton, četvrtak 03.06.2021. od 10:00 do 14:00 č.

*Učesnicima obuke će biti refundirani putni troškovi. Za učesnike koji dolaze autobuskim prevozom, troškovi će biti refundirani u visini povratne autobuske karte iz mesta polaska do mesta održavanja obuke, dok će za učesnike koji dolaze automobilom troškovi biti refundirani do visine od 0,2 EUR po pređenom kilometru. Ukoliko budete imali potrebe za refundacijom putnih troškova, molimo vas da sačuvate autobusku kartu, odnosno račun za benzin (koji mora biti izdat na datum održavanja obuke kojoj prisustvujete).

Molimo vas da se za on-line učešće se prijavite na jedan od tri ponuđena linka:

Vrnjačka Banja, utorak 01.06.2021. od 10:00 do 14:00 č.

link za prijavljivanje na on-line obuku:

https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZ0vd-6orzMpE9XDk91Sdfg_x-tb-nEwWRVP

 

Niš, sreda 02.06.2021. od 10:00 do 14:00 č.

link za prijavljivanje na on-line obuku:

https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZMocO-trTgjEtK9dKJoyaujAcb_KJtjDsw7

 

 

Novi Sad, četvrtak 03.06.2021. od 10:00 do 14:00 č.

link za prijavljivanje na on-line obuku:

https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZcsdO-gqjouHdWM8MAW2US38e8tfCMkjOS3

 

 

EU za pristupačne javne ustanove - Info o projektu.pdf

Evropske politike pristupacnosti - Agenda.pdf