*
Društvo arhitekata Beograda - BINA 08

Društvo arhitekata Beograda

Beograd, Kneza Miloša 7a/III, tel 011/3230 059, tel-fax 011/3239 754 e-mail: office@dab.rs

BINA 08

NEDELJA ARHITEKTURE održana je od 27. juna do 6. jula 2008. godine. Društvo arhitekata Beograda i Kulturni centar Beograda po treći put organizuju ovu manifestaciju čija je tema GRAD NA VODI - VODA U GRADU.

Kao i do sada, Nedelja arhitekture predstaviće brojne domaće i strane arhitekte i stručnjake iz oblasti urbanizma kroz izložbe, predavanja, radionice, predstavljanje knjiga i časopisa iz oblasti arhitekture i urbanizma.

Posebni kuriozitet ovogodišnje Nedelje arhitekture predstavlja gostovanje jedne od vodećih svetskih projektantskih kompanija - KCAP iz Holandije - koja će se predstaviti kroz izložbu, predavanje i radionicu i koja će Beograđane upoznati sa aktuelnom holandskom arhitekturom i urbanizmom.

Izložba čuvenog italijanskog arhitekte Karla Skarpa (Carlo Scarpa) biće otvorena u Italijanskom kulturnom centru.

U ovoj Nedelji arhitekture posebna pažnja biće usmerena na izdavaštvo u oblasti arhitekture i urbanizma. Maroje Mrduljaš i Andrija Rusan predstaviće svoju knjigu o savremenoj hrvatskoj arhitekturi. Takođe, biće predstavljen novi broj časopisa Forum koji je nedavno izašao u kompletno novom izdanju.

 

I ove godine, NEDELJA ARHITEKTURE poziva sve Beograđane da svojim prisustvom, predlozima i sugestijama aktivno učestvuju u osmišljavanju svoga grada. Tako će, organizovanjem raznovrsnih tematskih šetnji koje treba da podstaknu njihovu znatiželju, građanima biti pružena mogućnost da, uz podršku vodiča, arhitekata i istoričara arhitekture sagledaju vrednost i značaj našeg arhitektonskog okruženja.

Kao i do sada NEDELJA ARHITEKTURE deo svog programa posvećuje svojoj najmlađoj publici. Nizom akcija i radionica najmlađi posetioci moći će da se upoznaju sa osnovama arhitekture, njenim značajem i načinima za njeno razumevanje.

U NEDELJI ARHITEKTURE nezaobilazne su i aktuelne domaće teme kao što je prisustvo reklama, reklamiranja na fasadama objekata.

Poseban segment čini preispitivanje arhitektonskih vrednosti objekata iz prošlog veka za koje je povod proslava šesdesetog rođendana Novog Beograda.

Verujemo da će i ovogodišnja NEDELJA ARHITEKTURE ostvariti svoj glavni cilj: afirmaciju pozitivnih vrednosti arhitektonske struke i unapređenje lika Beograda kao aktivne evropske metropole. Naša misija je da podstaknemo bolje razumevanje uticaja arhitekture u stvaranju lepše slike našeg grada, a takođe i da ukažemo na značaj arhitektonskog stvaralaštva kao jedne od najznačajnijih tekovina naše civilizacije.

Povodom III međunarodne Nedelje arhitekture, Društvo arhitekata Beograda i Kulturni centar Beograda objavili su katalog sa svim dešavanjima u organizaciji Nedelje arhitekture 2008.

Pogledajte elektronsku verziju kataloga [http://www.bina.rs/2008/katalog.pdf]

 

 

 

logo
Društvo arhitekata Beograda
Beograd , Kneza Miloša 7a/III
Tel 011/3230 059,
tel-fax 011/3239 754
E-mail: office@dab.rs
Pratite DAB

Facebook
Twitter
DAB  programi i inicijative

Bina