*
Društvo arhitekata Beograda - BINA 07

Društvo arhitekata Beograda

Beograd, Kneza Miloša 7a/III, tel 011/3230 059, tel-fax 011/3239 754 e-mail: office@dab.rs

BINA 07

 U periodu od 29. juna do 8. jula održana je, druga po redu, međunarodna manifestacija Nedelja arhitekture u organizaciji Društva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda,. Manifestaciju je otvorio glavni gradski arhitekta, gospodin Đorđe Bobić, u Likovnoj galeriji KCB-a, gde je bila postavljena izložba najboljih rešenja Arhitektonskih konkursa iz 2006. i prve polovine 2007.godine. 

 


Program je i ove godine bio interaktivan, otvoren i raznovrstan, sa ciljem da se otvori dijalog između struke, institucija i javnosti. Program je bio podeljen u četiri osnovne tematske celine: izložbe, predavanja, šetnje kroz arhitekturu Beograda i dečije radionice. 

 

 Izložbe i predavanja domaćih i stranih autora i predavača, su ove godine podstakle na dijalog o aktuelnim gradskim temama, Deo programa je bio posvećen tematici nadogradnje; u galeriji Artget, izložba Autorska fotografija: izgradnje i nadogradnje potkrovlja u Beču, Violete Vujović Salhofer, koja predstavlja pogled prolaznika, pešaka, na savremeni pristup rešavanja potkrovlja u Beču; u galeriji O3on, Hajnc Luter, bečki arhitekta sa velikim iskustvom u projektovanju i realizaciji potkrovlja u Beču je objasnio svoje projekte u svetlu pravnih i zakonskih normi i prostornih i likovnih zahteva kao i mišljenja javnosti, na predavanju, po otvaranju svoje izložbe Koncentracija grada - dogradnja krovova u Beču. U galeriji Žad u Muzeju primenjene umetnosti je prikazana izložba Beogradske nadogradnje, radova junske radionice studenata Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, sa mentorima Ivanom Kucinom i Dubravkom Sekulić, kroz veoma interesantan prilaz ovoj, za nas uvek polemičnoj, temi. U galeriji Artget je postavljena izložba mlade bečke grupe Karamel koja je svoj sveži, mladalački i inovatorski pristup projektovanju, osim kroz izložbu ispratila istoimenim predavanjem Zauvek Mladi. Iz Austrije je došla i velika izložba savremene štajerske arhitekture Smisao arhitekture, koja je postavljena u Galeriji 25 maj. Izložba obuhvata 62 projekta rađenih u 32 austrijska biroa gde smo mogli videti i nama poznata imena kao što su Piter Kuk, Klaus Kada, Ginter Domenik...zajedno sa mnogim mladim austrijskim arhitektima. Kustos izložbe Šarlota Pehaker je u saradnji sa filmskim umetnikom Hajncom Emigholcom i dizajnerom Aleksanderom Kada osmislila izvanredan multimedijalni prikaz projekata podeljenih u šest aktuelnih arhitektonskih tema, kroz fotografije, tehničke crteže, film i zvuk. Stručnim vođenjem kroz izložbu, Šarlota Pehaker je kroz lični prikaz približila publici posebnosti svakog projekta koje su ga uvrstile u ovu izložbu. Zapažena je i izložba Drugi pogled, Zavoda za zaštitu spomenika kulture, u galeriji Offspace, koja poziva na uočavanje i prepoznavanje vrednosti detalja na mnogim zaštićenim objektima u gradu. 

Predavanja su održana u Likovnoj galeriji KCB-a. U danu otvaranja Nedelje arhitekture, urednik časopisa A10, Hans Ibelings je u prepunoj galeriji pričao o Istoriji supermodernizma. Ljiljana Miletić Abramović je prikazala arhitekturu Beograda osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka gledanu iz ugla političkih, kulturnih i socijalnih kretanja u tom periodu. Srđan Jovanović Vajs, trenutno angažovan u birou Hercog i de Meuron, održao je predavanje o nekoliko značajnih projekata koje je radio tokom svog rada u Americi i Švajcarskoj, kao i o arhitekturi kroz prizmu demokratizacije društva i aktuelnih političkih i ekonomskih kretanja u svetu, temi koju je obradio u knjizi Skoro arhitektura. Najposećenije predavanje ovogodišnje Nedelje arhitekture održao je Miodrag Mitrašinovic, trenutno angažovan na Pen univerzitetu u Njujorku. U veoma dinamičnom predavanju, autor nedavno objavljene knjige Sveobuhvatno uredjenje prostora, Mitrašinović je pokušao da približi publici aktuelne principe revaitalizacije postojećih i projektovanje novih javnih prostora, izgradnju Tematskih parkova u Americi, Aziji i Evropi, gledano iz ugla privatne svojine, multinacionalnih kompanija, uticaja vlasti, aktivnosti građana ... Za nas, posebno značajno predavanje, održao je Vladimir Mako, dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, u kome nas navodi na razmišljanje o estetskim parametrima savremene srpske arhitekture i njene posebnosti u okvirima evropskog stvaralaštva. 

Okrugli stolovi su organizovani tokom nedelje kao odgovor na neophodnost ostvarivanja dijaloga struke, građana i institucija, za početak novog uzdizanja arhitekture u našoj sredini. Kao poseban akcenat, poslednjeg dana Nedelje arhitekture organizovan je veoma uspešan dijalog austrijskih i srpskih arhitekata na temu Kultura stanovanja jedne od tema izložbe Smisao arhitektura. 

Šetnje kroz arhitekturu Beograda su i ove godine privukle građane da bolje upoznaju svoj grad kroz stručno vođenje arhitekata i istoričara umetnosti. Ulica kralja Petra, Kopitareva gradina, Arhitektura interpolacija, Gradske vile, Beograd 50. 60. i 70. i Palata SIV su bila mesta koja su posetili Beograđani prvog vikenda Nedelje arhitekture. Organizovan je i najavljeni odlazak u Novi Sad na izložbu radova sa Konkursa za Muzej savremene umetnosti koja je privukla veliku pažnju struke, koja je prvi put nakon 40 godina je imala priliku da učestvuje na ovakvom konkursu u našoj sredini. 

Dečije radionice su izvedene u saradnji sa Dečijim kulturnim centrom Beograda, na podijumu ispred kulturnog centra na Trgu republike, u četiri dana. Deca su potpuno slobodno izražavala svoje viđenje izgrađenog prostora kroz razne teme i tehnike. U galeriji Artget Marija Bulatović je sa srednjoškolcima kroz radionicu Redefinicija poligona ili ko kvari kvadrate ostvarila veoma kreativan pristup stvaranju arhitektonskih formi od jednostavnog materijala. 

Promocija sve popularnijeg evropski orjentisanog časopisa A10 u danu otvaranja manifestacije je podstakla temu o domaćim časopisima od kojih su neki; Enterijer i Forum promovisani tokom nedelje.

 

logo
Društvo arhitekata Beograda
Beograd , Kneza Miloša 7a/III
Tel 011/3230 059,
tel-fax 011/3239 754
E-mail: office@dab.rs
Pratite DAB

Facebook
Twitter
DAB  programi i inicijative

Bina