*
Društvo arhitekata Beograda - BINA 06

Društvo arhitekata Beograda

Beograd, Kneza Miloša 7a/III, tel 011/3230 059, tel-fax 011/3239 754 e-mail: office@dab.rs

BINA 06

Prvu 'Nedelju arhitekture' otvorio je prof. Aleksandar Stepanović član UO Društva Arhitekata Beograda 6. maja 2006. godine u prepunoj Likovnoj Galeriji Kulturnog centra Beograda. Na veliko zadovoljstvo organizatora, osim na otvaranju, Beograđani su se odazvali i ostalim programima u okviru Nedelje arhitekture i tako se uključili u akciju stvaranja novog, angažovanijeg i brižnijeg odnosa prema izgrađenom prostoru. Građani su neposredno učestvovali u sagledavanju, upoznavanju i razumevanju, arhitektonskog delovanja u prostoru, kroz niz izložbi, predavanja, radionica i tribina. Otvorena, interakivna 'Nedelja arhitekture', dobila je svoje mesto u bedekeru Beograda za 2007 godinu.

- U prostoru Likovne Galerije u Knez Mihajlovoj ulici, održana su široj javnosti zanimljiva predavanja: Arhitekura prestonice, identitet nacije Tanje Damljanović, Modernost arhitekture Beograda Ljiljane Blagojević, Urbani razvoj Amsterdama Mire Milanović i Reforma u oblasti stanovanja-UN habitat Đorđa Mojovića, u ambijentu veoma funkcionalno i dizajnerski snažno osmišljene izložbe Arhitektonski konkursi 2005. i UN Habitat. Dizajn i postavku izložbe je uradila Petokraka.

- Predavanje Forma koja prati san Stefana Kuriloviča, arhitekte i profesora na Arhitektonskom odseku tehničkog univerziteta u Varšavi, kao i Kuća knjige predavanje Cvi Hekera, arhitekte i gostujućeg predavača na mnogim školama arhitekture širom sveta, održana su na Arhitektonskom Fakultetu u Beogradu u adekvatnoj akademskoj atmosferi. Izložba fotografija objekata Stefana Kuriloviča i njegovog projektantskog tima je bila predstavljena u galeriji ARTGET, dok je izložba Razmišljanje kroz skice, Cvi Hekera bila prikazana na arhitektonskom Fakultetu.

 


- Veoma interesantna grupa iz Pariza, Studio AWP, je javno prikazala i primenila svoj instrumentarijum Trollprotocol u kreiranju predloga za osvetljenje mračnih delova centra našeg grada. Oni su organizovali radionicu Ring of Voids , a rezultate primenili duž linije bivšeg Beogradskog šanca, uz učešće mlađe publike. 

- Tematske šetnje kroz Beograd: Arhitektura socijalizma sa Ivanom Kucinom, Čvorišta Beograda sa Tanjom Damljanović i Modernizam međuratnog Beograda sa Dijanom Marić, su izazvale veliko interesovanje Beograđana koje nas je podstaklo da proširimo ponudu tematskih šetnji kao i njihovu učestalost. To je izvanredan vid popularizacije arhitekture kroz upućivanje građanstva u veštinu išcitavanja pojedinih građevina ili urbanih ambijenata.. 

- Radionce za decu Kako su u ljudi počeli da grade kuće i Deo grada u kome bismo voleli da živimo su osmislili i profesionalno vodili prof.Kosta Bogdanović, Rajka Bošković i Branislav Nikolić, autori udžbenika za likovnu kulturu od I do IV razreda osnovne skole, na zadovoljstvo prisutne dece. Potrebno je proširiti ponudu dečijih radionica kako bi više dece bilo uključeno u ovaj veoma važan deo, deci pristupačnog, učenja o osnovnim principima gradnje, o ambijentu u kome odrastaju, stvaraju svoje urbane navike i odnos prema izgrađenom. Podstaknuti 'Nedeljom arhitekure' autori su proširili deo o arhitekturi u udžbeniku koji je još bio u radu.

- Amaterska fotografija Beograda je značajna akcija za podsticanje na aktivno gledanje grada, kao i javno izražavanje mišljenja kroz sliku i zahteva veće lično angažovanje ucesnika. Ovom prilikom pristigle su 152 fotografije raznih poruka: kritike, dileme, oduševljenja, zabrinutosti, preporuke... Za sledeću 'Nedelju arhitekture' predviđen je nagradni konkurs sa sličnom temom. 

- Film kao medij koji arhitekturu koristi za postavku scene ili se koristi njom kao inspiracijom je nezaobilazni deo manifestacije. U prijatnoj atmosferi bioskopa Kulturnog centra, nakon opuštene i zanimljive uvodna tribine koju su vodili Ivan Kucina i Milan Đurić, prikazani su filmovi Buntovnik i Brazil u dva dana.

- Građani su prilično stidljivo koristili vreme za razgovor sa arhitektima kroz radionicu Beograd je naš grad. Najviše ih je interesovalo izgrađeno, neposredno životno okruženje i razni saveti o mogućnostima njihovog uticaja što je i bio naš cilj. Stariji građani su takođe želeli da razmene svoja mišljenja o gradu direktno sa arhitektima u opuštenom razgovoru. 

'Nedelja arhitekture' je zatvorena tribinom Savski amfiteatar u kojoj su učestvovali Đorđe Bobić, Branislav Stojanović, Vesna Tomić i Bojan Kovacević kao moderator. Razgovor je pokazao da je potrebno razvijati razmenu mišljenja arhitekata sa arhitektama kao i sa građanima o prostorima od značaja za grad, sa uvažavanjem suprotnog mišljenja, preispitivanjem sopstvenog i jasnim i sažetim iznošenjem ličnog stava.

 

logo
Društvo arhitekata Beograda
Beograd , Kneza Miloša 7a/III
Tel 011/3230 059,
tel-fax 011/3239 754
E-mail: office@dab.rs
Pratite DAB

Facebook
Twitter
DAB  programi i inicijative

Bina