*
Društvo arhitekata Beograda - SEMINAR I PREDAVANJA: FINSKI ARHITEKTA I TEORETIČAR JUHANI PALLASMAA

Društvo arhitekata Beograda

Beograd, Kneza Miloša 7a/III, tel 011/3230 059, tel-fax 011/3239 754 e-mail: office@dab.rs

SEMINAR I PREDAVANJA: FINSKI ARHITEKTA I TEORETIČAR JUHANI PALLASMAA

Pallasmaa-image001

PREDAVANJE:

Pejzaži arhitektonskog obrazovanja: Arhitektura, znanje i egzistencijalna mudrost

Pozivamo Vas da prisustvujete predavanju finskog arhitekte i teoretičara Juhanija Palasme (Juhani Pallasmaa) u ponedeljak, 19. maja 2014. godine, u 19 sati u amfiteatru Arhitektonskog fakulteta:

Apstrakt:

„Razmišljanje je interesantnije od znanja, ali manje interesantno od posmatranja.“

J. V. Gete

Tendencija u obrazovanju u kreativnim oblastima je da se naglase činjenice, izvesnost i učenje kao pre svega intelektualni proces. Ipak, činjenice dobijaju značenje samo ako su pravilno kontekstualizovane, a u obrazovanju u oblasti arhitekture, dizajna i umetnosti, sopstveni identitet i spoznaja samog sebe su u suštini učenja. Čak i danas, u obrazovanju postoji tendencija zanemarivanja činjenice da je emocija kategorija inteligencije, a često najsintetičnije i nepobitno rasuđivanje. Učenje ne predstavlja nagomilavanje činjenica, već postepeno sticanje znanja, integralni razoj ličnosti i, na kraju, razvoj mudrosti. Proces učenja nije ni linearan niti logičan proces, već putovanje nabijeno emocijama i istraživanje suštine percepcije, mišljenja, ljudske interakcije, života, kao i specifičnog sveta umetnosti.

Arhitektura je suštinski kompleksna i filozofski „nečista“ disciplina koja spaja konfliktne i nepomirljive aspekte u umetničku sintezu. Kao što Alvar Aalto piše: „U svakom slučaju [kreativnosti u radu] treba postići istovremena rešenja za suprotnosti […] ova harmonija ne može se postići nijednim drugim sredstvima osim onim umetničkim”. Zbog složene i konfliktne prirode arhitekture, tendencija u arhitektonskoj praksi je u sve veća dominacija intelektualizma.

Svi oblici umetnosti bave se istim egzistencijalnim pitanjima, i shodno tome, arhitekti prevashodno uče proučavajući druge forme umetnosti; literature, likovnih umetnosti, filma i muzike. Sve ove umetnosti bave se istraživanjem enigmi i značenja ljudske egzistencije. Ali je i istorija bitan izvor za ovladavanje umetnošču i mudrošću. Ona otkriva etičke i epske dimezije života, i uči nas da spojimo osećaj individualne skromnosti i ponosa.

Vreme i mesto

Ponedeljak, 19. maj 2014.

19.00 časova

Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet

Amfiteatar


SEMINAR:

Juhani Pallasmaa – razgovori sa studentima

Finski arhitekta i teoretičar Juhani Palasma (Juhani Pallasmaa) održaće seminar sa studentima Doktorskih i Master akademskih studija.

Zainteresovani studenti Doktorskih i Master akademskih studija mogu se prijaviti za učešće na seminar slanjem podataka (ime, prezime, e-mail, kontakt telefon i godina studija) na e-mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. .

Učesnici seminara dobiće tri teksta o kojima će se voditi razgovori. Seminar je trodnevnog karaktera i održaće se u sledećim terminima:

Vreme i mesto

Ponedeljak 19. maj / 12-16 časova / Arhitektonski fakultet

Utorak 20. maj / 13-17 časova / Kula Nebojša

Sreda 21. maj / 13-17 časova / Konak Kneza Miloša

Juhani Palasma održaće i otvoreno predavanje Pejzaži arhitektonskog obrazovanja: Arhitektura, znanje i egzistencijalna mudrost u ponedeljak, 19. maja 2014. godine, u 19 časova u amfiteatru Arhitektonskog fakulteta.


PREDAVANJE u okviru IX BINE:

Prostor, mesto i atmosfera: Periferna percepcija i emocija u arhitektonskom iskustvu.

Juhani Palasma (Juhani Pallasmaa) će održati još jedno predavanje u okviru Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA) u četvrtak, 22. maja 2014. godine, u Kulturnom centru Beograda sa početkom u 19 časova:

Arhitektura se obično shvata, i o njoj se uči, kroz pojmove prostora, forme i objekta, koje se doživljavaju kroz fokusirani pogled. Značaj sveobuhvatne periferne percepcije i percepcije atmosfere potpuno je zapostavljen. Ipak, mi imamo neverovatnu sposobnost da trenutno shvatimo ceo ambijent i atmosferu predela, urbanog okruženja, mesta ili prostora. Čak i regioni i kontinenti imaju svoju prepoznatljivu atmosferu. U stvari, fokusirani pogled nas čini autsajderima, dok nas difuzna periferna percepcija pretvara u upućene i učesnike. Sve u svemu, podsvesna difuzna percepcija ima ključnu ulogu u shvatanju našeg egzistencijalnog stanja, kao i u saznanju da smo deo „prolaznog sveta”, da upotrebimo pojam Morisa Merlo-Pontija. Percepcija atmosfere se s pravom može nazvati našim šestim čulom.

I kreativni um kao da se oslanja na namerno potiskivanje preciznosti, dok mi shvatamo suštinu stvari emotivno, od celine do detalja; u umetničkoj sferi, mi često osećamo emotivno značenje nekog dela „nerazumevajući“ nijedan njegov sastavni deo.

Sveobuhvatna atmosfera je objedinjujuća karakteristika u arhitekturi, a postoje arhitekti i umetnici čija se dela zasnivaju pre na kvalitetu sveobuhvatnog ambijenta nego na preciznom i fokusiranom formalnom kvalitetu. Pojačan osećaj materijalnog, teksture, ritma, boje i osvetljenja obično su karakteristike atmosfere u arhitekturi.

Vreme i mesto

Četvrtak, 22. maj 2014.

19.00 časova

Kulturni centar Beograda, Galerija Artget

Trg republike 5

 

1   Arrival Plaza and Astronomical Instrument, Cranbrook Academy, Bloomfield Hills, Michigan, USA, 1994.

Pallasmaa-image002

2   Finland Institute, Paris, 1991.

Pallasmaa-image003

3   Sámi Lapp Museum, Inari, 1998.

Pallasmaa-image004

logo
Društvo arhitekata Beograda
Beograd , Kneza Miloša 7a/III
Tel 011/3230 059,
tel-fax 011/3239 754
E-mail: office@dab.rs
Pratite DAB

Facebook
Twitter
DAB  programi i inicijative

Bina