*
Društvo arhitekata Beograda - Jan Gel

Društvo arhitekata Beograda

Beograd, Kneza Miloša 7a/III, tel 011/3230 059, tel-fax 011/3239 754 e-mail: office@dab.rs

Jan Gel

Jan Gel, stručnjak za javne prostore gradova

 

Kompanija "Luka Beograd", u saradnji sa Urbanističkim zavodom Beograda i Inženjerskom komorom Srbije - Matična sekcija urbanista, organizuju prezentaciju gospodina Jan Gela, svetskog arhitekte i urbaniste - stručnjaka za javne prostore gradova.

 

U četvrtak, 05. februara 2009. godine u Beogradu
Savez inženjera i tehničara Srbije
Kneza Miloša 9, III sprat
Početak: 16,30 časova

 

Gostovanje gospodina Gela u Beogradu organizovala je kompanija "Luka Beograd" u sklopu aktivnosti na izradi studije javnog prostora u okviru velike studije transformacije zone dunavskog priobalja. Gospodin Gel će učesnicima skupa predstaviti svoj dosadašnji rad i iskustva velikih svetskih gradova kao i njihovu viziju dunavskog priobalja iz aspekta podizanja kvaliteta javnog prostora grada Beograda.

Jan Gel učestvuje u projektima širom sveta i bavi se konsaltingom u izradi strategija razvoja gradova držeći se ubeđenja "Prvo život, pa prostori, pa tek onda zgrade - nikako obrnuto". Bio je angažovan od strane mnogih gradskih uprava među kojima su Kopenhagen, Stokholm, Getenburg, Malme, Oslo, Bergen, Rejkjavik, Helsinki, Edinburg, Belfast, Brisel, Brno, Amsterdam, Montreal, Kembridž, New York, Singapur, Sidnej, Melburn, Pert, Cirih.

Gospodin Gel je profesor na školi arhitekture Kraljevske danske akademije lepih umetnosti u Kopenhagenu. Osnivač je konsultantske kuće Gehl Architects, koja neguje viziju kreiranja boljih gradova. Ovaj studio nastoji da kreira gradove koji su životni, zdravi, raznoliki, izdržljivi i sigurni. Zaposleni u ovom studiju veruju da je dobar grad samo onaj pri čijem se uređenju obraća pažnja na potrebe stanovnika, i slede Gelovu viziju da je "Samo ona arhitektura koja razmatra ljudske razmere uspešna arhitektura."

O ovom stručnjaku je 2000. godine snimljen i film "Gradovi za Ljude" (Cities for People), u produkciji Danskog filmskog instituta. Pored mnogobrojnih projekata, gostuje kao predavač na mnogim svetskim univerzitetima, kao što je Berkley, u Kaliforniji, na unverzitetima Drezdena, Toronta, Melburna, i na meksičkom univerzitetu u Guadalahari. Dobitnik je mnogih priznanja, nagrada i ordena. Među njima je nagrada Sir Patrick Abercrombie - za doprinos gradskom planiranju i teritorijalnom razvoju Edinburga, EDRA / Places Research Award, Dalicarlika - nagrada za planiranje javnog prostora Švedske, Australia Planning Award, Australia Urban Design Award - za grad Melburn. Jan Gel u svom opusu poseduje i mnogobrojna priznanja i ordenja, kao što su N.L.Hoyen - medalja za doprinos u istrazivanju i edukaciji u umetnosti, orden Međunarodnog instituta arhitekata Velike Britanije, priznanje Počasog instituta arhitekata Amerike, kao i orden Cavaliere dell' Ordine - Republike Italije.

 

logo
Društvo arhitekata Beograda
Beograd , Kneza Miloša 7a/III
Tel 011/3230 059,
tel-fax 011/3239 754
E-mail: office@dab.rs
Pratite DAB

Facebook
Twitter
DAB  programi i inicijative

Bina