*
Društvo arhitekata Beograda - OVO SU POBEDNICI KONKURSA "ARHITON"

Društvo arhitekata Beograda

Beograd, Kneza Miloša 7a/III, tel 011/3230 059, tel-fax 011/3239 754 e-mail: office@dab.rs

OVO SU POBEDNICI KONKURSA "ARHITON"

Na nacionalnom konkursu “Arhiton” za najbolje idejno rešenje uređenja gradskih krovova i urbanih džepova danas su proglašeni pobednici, nakon prezentacija pred Žirijem i publikom, u Domu omladine Beograda.

Centar za unapređenje životne sredine je u aprilu raspisao konkurs s' ciljem da promoviše primenu savremenih tehničko-tehnoloških rešenja i napredne koncepte u ozelenjavanju urbanih lokacija kako bi se povećao adaptivni kapacitet na klimatske promene lokalnih urbanih zajednica, ali i unapredilo znanje i iskustvo mladih stručnjaka u borbi protiv klimatskih promena.

Od ukupno 27 idejnih rešenja, 18 radova je ušlo u drugi krug. Stručni žiri u sastavu dr Ksenija Lalović, dr Jelena Ivanović-Šekularac, dr Mirjana Ocokoljić i Dragan Vujičić d.i.p.a, je odabrao pobednike u obe kategorije, i dodelio specijalna priznanja. Prvo mesto za najbolje idejno rešenje uređenja gradskog krova i Lenovo Yoga tablet je osvojio tim S.VRHA za uređenje ravnog soliterskog krova na Zemunskom keju , dok je u kategoriji urbanog džepa prvo mesto i Lenovo Yoga tablet pripalo autorskom timu TPK za uređenje prostora na Kosančićevom vencu

"Svi predstavljeni radovi su izuzetno kvalitetni i kreativni. Naše mlade kolege, budući inženjeri, su još jednom pokazale da imaju dara i talenta, i da je pred njima uspešna karijera." - rekla je dr Ksenija Lalović sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

"Mi, kao vaši profesori, smo ponosni na vaše predloge projekata i prezentacije, samo nastavite da radite ovako kvalitetno, a nadamo se da će Arhiton postati tradicionalna manifestacija koja okuplja mlade stručnjake iz ove oblasti" - dodala je dr Jelena Ivanović-Šekularac, vanredni profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Najbolja idejna rešenja će biti publikovana, i izložena u Domu omladine Beograda, u okviru 5. Međunarodnog festivala zelene kulture "Green Fest" (28-31. oktobar 2014).

Realizaciju nacionalnog konkursa "Arhiton" i projekta "Klima se menja. A ti?" podržali su nemačka fondacija Hajnrih Bel, Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda, Arhitektonski i Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu, EU info centar, Dom omladine Beograda i kompanija Lenovo.

S-VRHA-I-mesto-gradski-krovovi

TPK-I-mesto-urbani-dzepovi

logo
Društvo arhitekata Beograda
Beograd , Kneza Miloša 7a/III
Tel 011/3230 059,
tel-fax 011/3239 754
E-mail: office@dab.rs
Pratite DAB

Facebook
Twitter
DAB  programi i inicijative

Bina