*
Društvo arhitekata Beograda - Think Space

Društvo arhitekata Beograda

Beograd, Kneza Miloša 7a/III, tel 011/3230 059, tel-fax 011/3239 754 e-mail: office@dab.rs

Think Space

Društvo arhitekata Zagreba(DAZ)

Program Misli prostor / Think Space

Zatvorene Urbane granice

Otvorene Geopolitičke granice

 

U utorak, 15. ožujka, u prostorima Društva arhitekata Zagreba objavljeni su pobjednici prvog međunarodnog natječaja - Urbane Granice - i otvoren je drugi u nizu natječaja - Geopolitičke granice - unutar godišnje teme Granice u sklopu programa Misli prostor / Think Space. Natječajni zadatak osmislio je Teddy Cruz, idući žirator Think Space programa.

 

Rok za predaju radova je u utorak, 26. travnja, a rezultati će biti objavljeni u utorak, 10. svibnja, na službenim stranicama Think Space programa.

 

Teddy Cruz, američki je arhitekt porijeklom iz Gvatemale i direktor arhitektonske prakse estudio teddy cruz iz San Diega u SAD-u, čiji rad proizlazi iz istraživanja koncipiranog oko pojma Političkog ekvatora.

 

Politički ekvator je uvod u mnoge od lokalnih radikalizama, razasutih diljem kontinenata, sugerirajući da će se neki od najrelevantnijih projekata za unapređenje društveno-ekonomske uključivosti roditi ne u zonama obilja već u zonama oskudice, usred kakvog sukoba oko geopolitičkih granica, prirodnih resursa ili marginaliziranih zajednica.

Natječajni zadatak Geopolitičkih granica, koji je osmislio Cruz, poziva arhitekte i dizajnere na promišljanje Nove globalne granice kroz otkrivanje sukoba kao alata uspostavljanja novih modela suživota.

Namjera ovog natječaja je potaknuti kritička promišljanja graničnih područja kao laboratorija u kojima možemo iznaći nove paradigme urbanizacije i demokratizacije. Ovi kritični pragovi ogledala su politike migracije i državljanstva, rada i nadzora, napetosti između razvučenih i zgusnutih naselja, formalnih i neformalnih urbanizama, bogatstva i siromaštva, kao i sudara prirodnih sustava i političkih jurisdikcija, otkrivajući sukob kao sredstvo ponovnog promišljanja umjetničkih praksi.

Teddy Cruz

 

Nagrade:

1.nagrada 1000 €

2.nagrada 700   €

3.nagrada 350   €

 

Medijski pokrovitelj ORIS osigurao je i ORIS paket koji uključuje godišnju pretplatu na Oris - časopis za kulturu i arhitekturu te slobodan ulaz na Dane Orisa u listopadu 2011. u Zagrebu za sve nagrađene tijekom 4 natječaja.

Natječajna pristojba do 12. travnja je 220 kuna (30 eura), a u razdoblju od 13. travnja do 26. travnja pristojba će iznositi 330 kuna (45 eura).

Dodatne informacije o programu Misli prostor / Think Space: Granice dostupne su na internet adresi www.think-space.org/.

Pozivamo Vas da se pridružite programu i sudjelujete u aktualnom natječaju Geopolitičke granice. Sve informacije o prijavi, propozicijama i natječajnom zadatku možete naći na Internet adresi:  www.think-space.org/competitions/

 Ovde možete preuzeti program natječaja u pdf-u

 

 

logo
Društvo arhitekata Beograda
Beograd , Kneza Miloša 7a/III
Tel 011/3230 059,
tel-fax 011/3239 754
E-mail: office@dab.rs
Pratite DAB

Facebook
Twitter
DAB  programi i inicijative

Bina