*
Društvo arhitekata Beograda - Future Architecture/BINA Letnja filmska škola

Društvo arhitekata Beograda

Beograd, Kneza Miloša 7a/III, tel 011/3230 059, tel-fax 011/3239 754 e-mail: office@dab.rs

Future Architecture/BINA Letnja filmska škola

Future Architecture/BINA Letnja filmska škola

Kada bi ovi zidovi govorili

Beograd, 17 - 26. 09. 2021.

O letnjoj filmskoj školi

Od 17. do 26. 09. 2021. godine, u okviru Future Architecture Platform, BINA realizuje destodnevnu filmsku školu. Ovogodišnji program platforme Future Architecture link nosi zajednički naslov Pejsaži brige/ Landscapes of Care, a BINA filmska škola Kad bi ovi zidovi govorili/If These Walls Could Talk će biti posvećena zgradi Doma štampe.

Zgrada je sagrađena na Trgu republike u Beogradu između 1958-1961. godine prema projektu arhitekte Ratomira Bogojevića i oblikovana u duhu savremene arhitekture. Kao delo značajnih arhitektonskih i urbanističkih vrednosti, od 2019. godine utvrđena za kulturno dobro.

Cilj škole je da se polaznici upoznaju sa objektom, njegovom arhitekturom, istorijom, sadržajima i korisnicima i u kratkoj filmskoj formi (do 3 minuta) daju svoj doživljaj/viđenje, komentar trenutnog stanja ili sugestiju njegovih potencijala u budućnosti. 

Škola podrazumeva mentorski pristup kroz proces istraživanja i produkcije filma/video rada i obuhvata radionice, predavanja, projekcije, Q&A sesije, grupni i individualni rad, snimanje na lokaciji, montažu i obradu zvuka, kao i završnu javnu prezentaciju produciranih filmova/video radova.

Glavni mentor FA/BINA filmske škole 2021 je Dejan Petrović, reditelj i osnivač Međunarodnog studentskog filmskog kampa  Interakcija.

Ostali mentori iz oblasti filma su: Vojin Vasović, reditelj; Jelena Maksimović, montažerka i Dragan Vildović, snimatelj.  

Mentori iz oblasti arhitekture su  finalisti konkursa Future Architecture Open Call 2021: Julia Udall, Alex De Little, Jon Orlek, Joe Gilmore and Richard Cook, Sonic Acts of Noticing (Velika Britanija); Ana Ulrikke Andersen (Norveška); Nina Bačun (Hrvatska); Dea Widya (Indonezija); Viktória Mravčáková, Spolka Kolektiv (Slovačka).

Kordinatorke radionice su: Slađana Petrović Varagić i Ana Ostojić.

Kome je škola namenjena?

Škola je namenjena studentima i profesionalcima iz oblasti arhitekture, urbanizma, audio-vizuelnih umetnosti, kao i drugim pojedinacima mlađim od 35 godina iz  Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Slovenije, a koji su zainteresovani za istraživanje u polju filma i arhitekture.

Program letnje škole je dvojezičan (srpski i engleski jezik).

Organizator obezbeđuje predavanja i konsultacije sa mentorima, dok polaznici obezbeđuju neophodnu opremu za produkciju radova (kamera, oprema za snimanje zvuka, montažna jedinica), kao i smeštaj i ishranu tokom realizacije radionice.

Prijavu možete pronaći ovde.

Rok za prijavljivanje:  4. 7. 2021. godine

O rezultatima konkursa, koji će biti objavljeni najkasnije do 19.7.2021. godine, kandidati će biti obavešteni putem mejla.

Ukoliko imate pitanja, možete nas kontaktirati putem mejla Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

FA/BINA Letnja filmska škola se organizuje u saradnji sa  CAFx Summer SchoolMAXXI Museum of 21st Century Arts in Rome  i  Oslo Architecture Triennial (OAT).

logo
Društvo arhitekata Beograda
Beograd , Kneza Miloša 7a/III
Tel 011/3230 059,
tel-fax 011/3239 754
E-mail: office@dab.rs
Pratite DAB

Facebook
Twitter
DAB  programi i inicijative

Bina