*
Društvo arhitekata Beograda - LETNJA ŠKOLA ARHITEKTURE / SUMMER SCHOOL OF ARCHITECTURE - ROGLJEVO 2023

Društvo arhitekata Beograda

Beograd, Kneza Miloša 7a/III, tel 011/3230 059, tel-fax 011/3239 754 e-mail: office@dab.rs

LETNJA ŠKOLA ARHITEKTURE / SUMMER SCHOOL OF ARCHITECTURE - ROGLJEVO 2023

 

5. LETNJA ŠKOLA ARHITEKTURE ROGLJEVO, SRBIJA

TEMA: "DOKUMENTACIJA, INTERPRETACIJA I RESTAURACIJA GRADITELJSKOG NASLEĐA: ROGLJEVAČKE PIVNICE"

3 - 18. jula 2023.

Rok za prijavu: 5. jun 2023.

Jezik: srpski, engleski

Organizator: Grupa arhitekata (Beograd, Srbija)

PROGRAM

Program podstiče multidisciplinarnu međunarodnu saradnju, bavi se pitanjima implementacije i praćenja projekata zaštite nasleđa u lokalnom, regionalnom i međunarodnom okviru.

Letnja škola će biti održana od 3. do 18. jula 2023. Radni dan traje od 10:00 do 19:00 h (uključujući pauzu za ručak od 1 sata). Program ima dva modula koji se fokusiraju na dokumentaciju, interpretaciju i restauraciju baštine, kroz primenjeni rad na istorijskim građevinama u Rogljevu. Škola će biti organizovana kroz dva paralelna modula tokom 15 dana. Predavanja su zajednička za oba modula, dok će ujutru biti organizovan praktični rad.

Modul 1 – ZAŠTITA, DOKUMENTACIJA I TUMAČENJE GRADITELJSKOG NASLEĐA

Učesnici će učiti o snimanju i izradi tehničke dokumentacije za objekte u Rogljevu i drugim lokalitetima u Srbiji, koristeći klasične tehnike arhitektonskog snimanja. Učesnici će  takođe učiti o novim metodologijama i tehnologijama koje se koriste u tu svrhu, uz napomenu o tome koje su tehnologije dostupne u Srbiji i kako se vrši izbor tehnike i obuhvata snimanja. Učesnicima će biti predstavljeni osnovni principi interpretacije nasleđa, a u svrhu pripreme i stvaranja adekvatne prezentacije za različitu publiku.

Studijsko putovanje

Studijsko putovanje u Fetislam biće organizovano tokom Letnje škole. Takođe, biće organizovan obilazak okolnih sela Rajca i Smedovca sa pripadajućim pivnicama, kao i poseta muzeju u Negotinu.

Modul 2 – RESTURACIJA VINSKIH PODRUMA I KUĆA: TEHNIKE GRAĐENJA, METODOLOGIJA RESTAURACIJE I ODRŽAVANJA ISTORIJSKIH KONSTRUKCIJA – BLATNI I KREČNI MALTERI, KONZERVACIJA DRVETA, PREPOKRIVANJE KROVOVA

Učesnici će raditi na restauraciji elemenata arhitekture vinskih podruma smeštenih u kompleksu Rogljevačkih pivnica. Studenti će raditi na konzervaciji drvenih zidova, pripremi i nanošenju blatnog maltera i prepokrivaju krova. Pored obuke za stare tehnike gradnje, izvodiće se i obuka o istorijskim i modernim alatima. Program je podeljen u dva osnovna segmenta: teorijski i praktični deo, koji podrazumeva rad na samim objektima, uz obuku i pažljiv nadzor. Teoretsko znanje pružaju ugledni

profesori i iskusni profesionalci iz Srbije i inostranstva. Zanatske i konzervatorske tehnike i veštine predstaviće iskusni majstori I treneri kroz konzervatorsko-restauratorske radove na zaštićenim objektima in situ.

TROŠKOVI I NAKNADE

Škola je subvencionisana i svi troškovi boravka na terenu su pokriveni od strane organizatora. Smeštaj je obezbeđen u pansionu Dunjin konak, u neposrednoj blizini lokacije. Putne troškove do i od lokacije snose sami učesnici.

Organizator zadržava pravo promene programa. Sve promene će biti blagovremeno saopštene.

PRIJAVA

Vaša prijava treba da sadrži:

- popunjen obrazac prijave https://tinyurl.com/tkbe4ctf;  

- kratku biografiju (maksimalno 1 stranica) poslatu na naš e-mail

- motivaciono pismo (najviše 1 stranica) poslato na naš e-mail.

Svoju biografiju i motivaciono pismo možete poslati na mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ;

 

Projekat letnje skole arhitekture Rogljevo - detaljni opis en s.pdf

najava lsa ro 2023.pdf

LSA Rogljevo 2023 program.pdf

logo
Društvo arhitekata Beograda
Beograd , Kneza Miloša 7a/III
Tel 011/3230 059,
tel-fax 011/3239 754
E-mail: office@dab.rs
Pratite DAB

Facebook
Twitter
DAB  programi i inicijative

Bina