*
Društvo arhitekata Beograda - NAGRADA EVROPSKE UNIJE ZA SAVREMENU ARHITEKTURU - NAGRADA MIES VAN DER ROHE ZA 2024. GODINU

Društvo arhitekata Beograda

Beograd, Kneza Miloša 7a/III, tel 011/3230 059, tel-fax 011/3239 754 e-mail: office@dab.rs

NAGRADA EVROPSKE UNIJE ZA SAVREMENU ARHITEKTURU - NAGRADA MIES VAN DER ROHE ZA 2024. GODINU

mies23

Fondacija Mies van der Rohe organizuje dodelu Nagrade Evropske unije za savremenu arhitekturu - Nagrade Mies van der Rohe za 2024. godinu.

Udruženje arhitekata Srbije je pozvano i ovaj put, da nominuje radove koji su izvedeni u Srbiji, ali i radove trans-nacionalnog karaktera, koja mogu biti dela evropskih arhitekata izvedeni u Srbiji, ili dela srpskih arhitekata izvedena u Evropi. Objekti moraju biti izvedeni/završeni u periodu između 01. maja 2021. i 30. aprila 2023. godine.

Ova prestižna nagrada, koja se dodeljuje svake druge godine, predstavlja priznanje i počast izuzetnim dostignućima na polju arhitekture i skreće pažnju na značajan doprinos evropskih stručnjaka iz ove oblasti razvoju novih ideja, novih koncepata, tehnologija i društvenih vrednosti.

Udruženje arhitekata Srbije, poziva i širu javnost da svojim nominacijama doprinese, da dijalog između arhitekture i njenih krajnjih korisnika postane vidljiviji, dinamičniji i bogatiji za nove perspektive i buduće kreativno društvo.

Značaj arhitekture ima društveni uticaj i prenosi kulturnu poruku. Kvalitet se, stoga, odnosi na univerzalne vrednosti generičkih objekata izvan njihovih programa: na koncept pre negoli na formalne vrednosti. Radovi koje predlažete za ovu nagradu treba da slede ove ciljeve - tj. treba da nominujete one izgrađene projekte kojima se poboljšava život građana i koji mogu postati stalna arhitektonska referenca za participaciju Srbije u evropskom društvu. U ovom smislu razumevanja objekata bitno je da ste ih posetili i doživeli. Ovi realizovani objekti arhitekture takođe treba da nam pomognu da otkrijemo nove načine stvaranja arhitekture koji mogu biti inspirativni i koji građane i arhitekturu u našoj izgrađenoj sredini obogaćuju dodatnim vrednostima.

Pozivamo stručnu i širu javnost da svoje nominacije pošalju na imejl adresu UAS-a: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ; do 19. juna 2023. godine. Sadržaj nominacije: popunjen formular.txt i We tranfer link za preuzimanje vizuelnog materijala za nominacije (minimum 3 slike u rezoluciji 300DPI).

Sva pitanja u vezi nominovanja, možete postaviti do 16. juna 2023., na e-mail adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ;

Selekciju pristiglih radova obaviće petočlana Komisija imenovana od strane UAS-a:

- Profesor Vesna Cagić Milošević, arhitekta

- Docent dr Milena Kordić, arhitekta

- Profesor Ivan Rašković, arhitekta

- Nemanja Zimonjić, MSc ETH Arch, TEN / SIA ASAP

- Docent dr Snežana Vesnić, arhitekta

Više informacija o nagradi, pravilima i uslovima nominovanja:

www.miesbcn.com; www.miesarch.com;

Dossier 2024Award.pdf

logo
Društvo arhitekata Beograda
Beograd , Kneza Miloša 7a/III
Tel 011/3230 059,
tel-fax 011/3239 754
E-mail: office@dab.rs
Pratite DAB

Facebook
Twitter
DAB  programi i inicijative

Bina