*
Društvo arhitekata Beograda - Arhitektonske nagrade i konkursi

Društvo arhitekata Beograda

Beograd, Kneza Miloša 7a/III, tel 011/3230 059, tel-fax 011/3239 754 e-mail: office@dab.rs

Arhitektonske nagrade i konkursi

 

PODACI O IZLOŽBI

Naziv: "Arhitektonske nagrade i konkursi"
Kustos: profesor Darko Marušić
Koncept i dizajn izložbe: petokraka, Maksimović Milica i Aleksa Bijelović
Organizacija konkursa: Društvo arhitekata Beograda (DAB)

Izložba je deo 5. beogradske internacionalne arhitekture i premijerno je prikazana od 7. do 15. maja 2010.godine u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda.
Izložba "Godišnje nagrade za arhitekturu u periodu jun 2009 - maj 2010." predstavlja hronološki prikaz 8 dodeljenih nagrada iz oblasti arhitektonsko-urbanističkog projektovanja u Srbiji u periodu od juna 2009. do maja 2010.

Prikazane su nagrada Trijenala arhitekture, nagrada "Ranko Radović", velika nagrada arhitekture Saveza arhitekata Srbije za životno delo, godišnja nagrada za arhitekturu Saveza arhitekata Srbije, nagrada za arhitekturu kompanije "Novosti", nagrada Salona arhitekture u Beogradu, nagrada grada Beograda, nagrada Društva arhitekata Beograda "Arhitektonski događaj godine".

Izložba "Arhitektonski i urbanistički konkursi u periodu jun 2009 - maj 2010." prikazuje radove narađene na arhitektonsko-urbanističkim konkursima raspisanim u toku prethodne godine. Prikaz godišnje produkcije konkursa, stalna je rubrika manifestacije. Osnovni cilj ove izložbe je afirmacija dragocene institucije konkursa i ukazivanje na neophodnost negovanja konkursne tradicije.
Postavkom koja nedvosmisleno ukazuje na konkursnu oseku, DAB želi da skrene pažnju nadležnih gradskih institucija na potrebu raspisivanja konkursa, kao najbržeg i najjasnijeg načina za unapređenje arhitektonskog i urbanističkog okruženja jedne sredine.

Ovim izložbama, neizvedenih i izvedenih projekata, zaokružuje se prikaz urbanističko-arhitektonskog srpskog stvaralaštva u toku protekle godine. Postavljanjem obe izložbe u jedan prostor, organizator izložbi DAB i njihov kustos profesor Darko Marušić želeli su da omoguće stvaranje jasne slike o arhitektonskoj produkciji između dve manifestacije BINA.


Društvo arhitekata Beograda (DAB) je dobrovoljna, nevladina, neprofitna, stručno-naučna, interesna, profesionalna, vanstranačka organizacija naučnih i stručnih radnika u oblasti arhitekture. Osnovano je u okviru organizacije Saveza arhitekata Srbije i Saveza inženjera i tehničara, 23. juna 1960. godine. Društvo ima oko 700 članova, ali je u svakom trenutku aktivno oko tri stotine.

Ciljevi Društva su afirmacija, unapređenje i zaštita arhitekture kao profesije i njenog statusa u okviru društvenih i kulturnih tokova u Srbiji, zaštita i afirmacija temeljnih vrednosti, interesa i položaja arhitekture u društvu, zaštita društvene i stručne samostalnosti i osiguranje uslova za obavljanje profesije, kao i zaštita autorskih prava arhitekata, organizovanje profesionalnog rada svojih članova u odnosu na potrebe i zahteve izgradnje, a na dobrobit društva i njegovih građana, praćenje izvršenja prava i obaveza svojih članova, posebno sa stanovišta profesionalnog kodeksa arhitekata, inspirisanje i sprovođenje delatnosti tako da se utiče na razvoj arhitekture i arhitektonsko-urbanističkog stvaralaštva, organizovanjem i sprovođenjem svih vrsta konkursa,izložbi, konferencija i seminara, izdavačke delatnosti, praćenje stranih dostignuća i dr, saradnja s međunarodnim i drugim arhitektonskim organizacijama, praćenje i pomaganje razvoja nauke i obrazovanja iz oblasti arhitekture i urbanizma, zajedno sa naučnim i školskim ustanovama i privredom, pružanje kolegijalne pomoći svim članovima, dodeljivanje nagrada i priznanja za posebna dostignuća u oblasti arhitekture.

 

Društvo arhitekata Beograda je priznala UIA (L'Union Internationale des Architecture).

logo
Društvo arhitekata Beograda
Beograd , Kneza Miloša 7a/III
Tel 011/3230 059,
tel-fax 011/3239 754
E-mail: office@dab.rs
Pratite DAB

Facebook
Twitter
DAB  programi i inicijative

Bina