*
Društvo arhitekata Beograda - BINA 09

Društvo arhitekata Beograda

Beograd, Kneza Miloša 7a/III, tel 011/3230 059, tel-fax 011/3239 754 e-mail: office@dab.rs

BINA 09

Četvrta beogradska internacionalna nedelje arhitekture (BINA 09) održana je od 26. juna do 4. jula 2009.godine. Kao i prethodne tri manifestacije, i ovogodišnju Nedelju arhitekture programski je koncipirao i organizaciono realizovao autorski tim projekta BINA na čelu sa Jelenom Ivanović-Vojvodić i Ružicom Sarić. Suorganizatori manifestacije su Društvo arhitekata Beograda i Kulturni centar Beograda.

 

Manifestacija je i ove godine, prema neposrednim reakcijama i utiscima stručne i ostale javnosti, realizovala izvanredan program. Omogućila je dolazak i učešće vrhunskih stručnjaka iz oblasti arhitekture i urbanizma i time privukla mnogobrojnu publiku. Koncept manifestacije je ove godine proširen u odnosu na prethodnu godinu i koncepcijski uobličen kroz temu RE....

Programsku novinu je predstavljala KONFERENCIJA: „REdefinisanje posleratne stambene izgradnje”, kao i domaća izložba „Nagrade za arhitekturu”, koja ima hronološki karakter, čime je pokazana tendencija da se svake godine ovaj gradski događaj unapredi novim sadržajima.

BINA 09 otvorena je u izložbenoj galeriji Kulturnog centra Beograda. Na otvaranju su govorili Marina Đurđević, Mirjana Božidarević, dr Dragoslav Šumarac i Jovan Mitrović. Manifestacija je otvorena u ambijentu aktuelne arhitekture kod nas i u svetu.Otvaranju su prisustvovali svi pozvani gosti iz inostranstava uz već tradicionalno prisustvo domaće stručne i ostale javnosti. To veče, u Likovnoj galeriji, su otvorene dve izložbe; izložba „Nagrade za arhitekturu” u periodu između dve manifestacije,koju je inicirao Darko Marušić, i izložba Arhitektonsko - urbanističkih konkursa u organizaciji Društva arhitekata Beograda. Na manifestaciji je organizovano ukupno 15 izložbi, 21 predavanje, 3 tribine, 5 šetnji, 4 radionice za decu, arhitektonsko-urbanistički konkurs i konferencija.

 

BINA – TEMA JE RE...

Tematski naslov sa prefiksom RE... navodi na akutno pitanje odnosa prema postojećem arhitektonsko-urbanističkom okruženju i mogućnosti njegove stalne REprodukcije, REkonstrukcije, REvitalizacije, REgeneracije, Reafirmacije, REintegracije, .... u žive tokove vremena. Burna istorija Beograda kazuje da je naš grad često prolazio kroz sve pomenute RE-faze samo u različitim istorijskim trenucima.

U Italijanskom institutu za kulturu održana je stručna konferencija „REdefinisanje posleratne stambene arhitekture”, čiji koncept je uradila Tanja Conley, sa eminentnim stručnjacima –univerzitetskim predavačima iz Italije (Paola di Bjađi, Alesandra Čeroti, Đovani Kaudo), Francuske (Žozef Abram), Nemačke (Gabi Dolf- Bonekemper), Engleske (Ilejn Harvud), Holandije (Marieke Kuipers) i Švajcarske (Pit Ekert). Konferencija je usmerena na arhitekturu od 50tih do 70tih godina i novim Novim Beogradom kao celinom. Kriterijume vrednovanja i mogućnosti rekonstrukcije ovih, najčešče širokih zahvata razmatrali su vrhunski stručnjaci -  istoričari arhitekture, konzervatori, urbanisti i arhitekte na primerima iz svojih sredina. Konferencija je pružila jedinstvenu priliku za razmenu mišljenja o ovoj, kod nas, slabo razmatranoj temi. Na konferenciju su bili pozvani domaći stručnjaci iz cele Srbije. Uz prisustvovanje predavanjima, učesnici skupa imali su priliku da svojim izlaganjima doprinesu zaključnoj diskusiji, kao i da se priključe stručno vođenoj šetnji kroz blokove Novog Beograda. Učesnici skupa su takođe aktivno učestvovali i na Okruglom stolu sa temom  Šta sa Novim Beogradom, organizovanom u Urbanističkom zavodu Beograda na čelu sa Žaklinom Gligorijević. Konferencija je u sadržajnom pogledu bila veoma intenzivna, odziv publike je bio izvanredan i po brojnosti i po aktivnosti učešća. Gosti-predavači su pokazali veliku zainteresovanost za postavljenu temu naglasivši da arhitektonske i urbanističke vrednosti koje imamo na Novom Beogradu predstavljaju svetski domet . Veoma aktivna diskusija je ukazala na mogućnosti novog razvoja i pogušćavanje postojećih kapaciteta blokova. U holu Urbanističkog zavoda, pre okruglog stola,  prigodno je otvorena izložba studentskih radova „RE Beograd: Stari i Novi”.

Tema Restauracije, Rekonstrukcije i obnove grada Graca, prikazana je  kroz izložbu biroa Pifl u prostoru Austijskog kulturnog Foruma sa pratećom izložbom i objašnjenjima Markusa Piffla o svim potrebnim procesima za restauraciju starih objekata. Na ovom programu ostvarena je saradnja sa Verom Pavlović direktorkom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Predavanje Markusa Cehnera je bilo usmereno na nove intervencije u gradu Gracu na temu uklapanja starog i novog kao i predavanje Biljane Aranđelović o novim transformacijama grada.

EUNIC (Evropska Unija nacionalnih instituta kulture), koji je ove godine podržavao BINU,zaslugom Danice Jovović Prodanović, sa kojom je ostvario uspešnu saradnju, prikazao je prigodne izložbe u Italijanskom institutu za Kulturu: Posleratno socijalno stanovanje u Italiji,  Naselja INCIS u Rimu: Villagio Olimpico i Decima; Francuskom kulturnom centru: Grad Avr, rekonstruisan po ideji Ogista Pere; Austrijskom kulturnom forumu: Procesi Restauracije istorijskog nasleđa; i u biblioteci Gete instituta: Dvadeset godina Bauhausa-knjige o Bauhausu. Izložba Exstra Muros, koju nam je ustupio Francuski kulturni centar, provlači se kroz osam galerijskih i javnih prostora u gradu.

U Galeriji Artget gostovao je Zoran Radojičić iz Beograda sa predavanjem Rekonstrukcija na kojem je prikazao 5 projekata na kojima je veoma uspešno obradio temu rekonstrukcionih zahvata, odnosno uklapanja u savremene tokove arhitekture.

 

BINA – NEZAVISNA PREDAVANJA I TRIBINE

U prostoru Svečane sale Opštine Stari grad, pred mnogobrojnom publikom gostovali su predavači Mirjana Markovič iz Hamburga sa predavanjem TYPUS ili TOPOS:MRLV Architekten Hamburg – Projekti i misaone osnove, Stanko Gaković iz Amerike sa predavanjem Reinterpretacija slobodnog plana, kao i Tom Mejn, značajno ime svetske arhitekture, dobitnik Pritzkerove nagrade 2005 godine koji je održao fantastično predavanje koje je govorilo o filozofiji njegove timske arhitekture i načina na koji razmišlja kada su najnovije tendencije u pitanju. Arhitektura je u njegovim projektima i potez od 70km gde je objekat nevidljiv jer dominara gradski pejzaž.

Na zatvorenom okruglom stolu na temu Konkursi- kako ih pokrenuti, su učestvovali Ivan Rašković, Ana Kovenc Vujić, Mijana Balubdžić, Grozdana Šišović, Mirjana Marković iz Hamburga, Zigfrid Los i Andreas Bremhorst iz Beča i Ružica Sarić i Jelena Ivanović Vojvodić. Na osnovu iskustava iz Beograda, Beča, Hamburga i ostalih evropskih gradova zaključeno je da je potrebno da se arhitekti promotivno govore o konkursima, da treba uključiti i sve ostale struke, različite inženjerske struke, da treba uraditi Zakon o konkursima i promovisati ga u javnosti. Veoma je važno da gradsko planiranje podrži inicijativu za konkurse. Treba, takođe, programski definisati pitanja kako da se nešto uradi, a ako se postavlja pitanje šta treba da se uradi onda je reč o dvostepenom konkursu.

 

BINA – PROMOCIJA RAD MLADIH SUPERZVEZDA

Tema održivog razvoja i urbane REciklaže već dugo zaokuplja pažnju struke u tehnološki razvijenim zemljama svesnim da zahuktale snage modernosti moraju biti upregnute u dublje naslojene vrednosti. U Galeriji Artrget u KCB-u, galeriji O3on i Domu omladine Beograda, uz pomoć Srđana Jovanovića Vajsa, prikazane su izložbe praćene predavanjima  mlađih biroa  iz Švajcarske ( Ekert Ekert Arhitekti,Teritoirijal Ejdžensi, Kenc Molo arhitekti) i  Beča iz projekta Mladi bečki arhitekti- Yo.V.A.2: Zigfrid Los, (polar ÷), Austrija, Andreas Bremhorst (architekten CHRISTOPH KARL + ANDREAS BREMHORST). To su nove generacije arhitekata koje počinju da promišljaju vrednosti prostora kome neposredno pripadaju na delikatniji način nego što se viđa na glamuroznim ostvarenjima „starchitects” koji, poneseni sjajem sopstvenog brenda i zahtevima investitora, često zaboravljaju na kvalitete zatečenog konteksta.  Kroz veoma dinamična predavanja i diskusije približili su mnogobrojnoj mladoj publici način njihovog razmišljanja i traženja načina proboja mladih arhitekata i njihovih biroa u ostvarivanju svojih ideja i projekata.

 

BINA – SAVREMENA ARHITEKTURA U REGIONU

U novom Kulturnom centru Grad prikazana je izložba savremene arhitekture u regionu iz Bugarske i Rumunije sa predavanjima Petra Torinova iz Sofije i Konstantina Goadea iz Bukurešta. Koncept ovog programa uradio je Ivan Kucina. Uz prisustvo velikog broja mladih slušalaca, predavači su na specifične načine prikazali realnost arhitektonske scene zemalja u tranziciji, potencijalne mogućnosti i aktuelna rešenja. Izložba veoma bogata brojem prikazanih objekata, izborom najkvalitetnijih ostvarenja, privukla je pažnju publike koja je povlačila paralelu sa našom aktuelnom arhitektonskom scenom. U istom prostoru je prikazana i izložba Društva urbanista Beograda pod nazivom „Povratak rekama – pokretač života u gradu”. Koncept je uradila Ružica Bogdanović, koja je prikazala i aktuelne projekte na priobalju reka Beograda.

Snežana Ristić je na tribini Srbija na Venecijanskim Bijenalima, razgovarala sa gostima Branislavom Dimitrijević, Zoranom Erićem i Branislavom Mitrovićem; na koji način odgovoriti na temu, kako se biraju predstavnici i na kraju ko i kako će predstavljati Srbiju. Teme su izazvale dinamičnu diskusiju i još jednom pokazale potrebu i značaj organizovanja tribina na aktuelne teme.

 

BINA – NEDELJE ARHITEKTURE I MLADI...

BINA konkurs za mlade arhitekte do 35 godina, ove godine je pomogla Opština Vračar koja se sa velikim angažovanjem i entuzijazmom uključila i organizovala izložbu pristiglih i nagrađenih radova u holu prizemlja opštine. Mladi arhitekti su imali priliku da kroz konkurs promisle o uređenju  skvera u Mekenzijijevoj ulici. Prvonagrađeni rad autora Marka Todorovića i Maje Šimić je veoma atraktivan i potencijalno ostvariv. Postavka instalacija izrađenih na osnovu studentskih radova u Mekenzijevoj ulici na potezu od Slavije do Čuburskog parka  predstavlja specifučnu izložbu na otvorenom, pod nazivom  Pejzažna arhitektura i grad u organizaciji Podmladka pejzažnih arhitekata koja je održana uprkos lošem vremenu. Klub mladih arhitekata je napravio interaktivnu izložbu u Knez Mihailovoj ulici sa temom Austrijskog nasleđa u Beogradu  iz Projetka LEGATIO, kojom su uspeli da zainteresuju široku publiku za graditeljsko nasleđe Beograda na potezu od Terazija do Kalemegdana. Studenti arhitekture su svoju izložbu prikazali u na drugom danu kongresa u Urbanističkom zavodu. Najmlađi stanovnici Beograda uzrasta od 5-10godina, kao i svake godine, imali su svoj termih u 17 sati da uz pomoć Dečijeg kulturnog centra i studenata volontera uđu u svet arhitekture i ostvare svoje istraživanje RE prostora kroz četiri dečije radionice.

 

BINA- ŠETNJE KROZ ARHITEKTURU BEOGRADA

Kao i do sada, Nedelja arhitekture je otvorena ne samo prema struci već i ka široj javnosti. Pored pomenutog dela programa tradicionalno su organizovane šetnje kroz arhitekturu Beograda. Publika se upoznala sa neprekidnim procesom promene arhitektonskog ambijenta centralne beogradske zone. Šetnju RE... na potezu od Terazija do Kalemegdana, vodila je mr Ljiljana Miletić Abramović, istoričar arhitekture,  RE...na potezu od Generalštaba do starog sajmišta, vodila je dr. Marta Vukotić lazar istoričar umetnosti,  šetnju Vračarom vodila je dr.Mirjana Roter Blagojević arhitekta i ponoćnu šetnju kroz modernu arhitekturu starog Beograda vodio je arhitekta mr.Ivan Kucina. I pored neverovatno lošeg, kišovitog vremena, šetnje su organizovane i publika se odazvala u značajnom broju.

logo
Društvo arhitekata Beograda
Beograd , Kneza Miloša 7a/III
Tel 011/3230 059,
tel-fax 011/3239 754
E-mail: office@dab.rs
Pratite DAB

Facebook
Twitter
DAB  programi i inicijative

Bina