*
Društvo arhitekata Beograda - Future Architecture

Društvo arhitekata Beograda

Beograd, Kneza Miloša 7a/III, tel 011/3230 059, tel-fax 011/3239 754 e-mail: office@dab.rs

Future Architecture

Na nedavno održanom konkursu za Evropski projekat Future Architecture pristiglo je čak 291 predlog projekataod 524 mladih umetnika iz 39 zemalja sveta. Ovaj otvoreni poziv koji je trajao od 18. novembra do 31. decembra 2015, imao je za cilj pronalaženje kreativnih individualaca iz različitih oblasti koji bi predstavili i primenili nove ideje za arhitekturu današnjice ali i ono što bi od arhitekture trebalo da očekujemo u bliskoj budućnosti.

Pristigle ideje otkrile su kritičko promišljanje nove generacije dizajnera i arhitekata u odnosu na postojeće modele koji oblikuju arhitekturu kao disciplinu. One predstavljaju viziju novog, mogućeg lica arhitekture, a dizajnerima i arhitektama dodeljuju ulogu inicijatora promene u širem društvenom kontekstu. Ove ideje jasno prikazuju ulogu arhitekture kao pragmatične intelektualne discipline, koja ima kapacitet da interpretira, usmerava i oblikuje novu dinamiku savremenog života.

“Sudeći po prijavama i generisanom interesovanju, uveren sam da će ova platforma rasti izvan postojećih okvira dvogodišnjeg projekta”, naglašava Matevž Čelik, menadžer projekta i direktor ljubljanskog Muzeja arhitekture i dizajna, koordinacionog tela ove platforme.

Članovi platforme izvršili su selekciju arhitekata, dizajnera i umetnika koji će uzeti učešće na Future Architecture Matchmaking konferenciji u Ljubljani. Konferencija će trajati od 18. do 20. februara 2016, a mesto održavanja je ljubljanski Muzej arhitekture i dizajna. Na konferenciji će biti predstavljeno mnoštvo novih ideja na temu budućnosti arhitekture, sakupljenih kroz rad platforme.

Članovi platforme odabrali su učesnike predstojeće Future Architecture konferencije u Ljubljani, a ovo su imena autora odabranih na ovogodišnjem konkursu:

Tomaž Pipan (Slovenija), urbz (Indija), Jack Self (Velika Britanija), Lavinia Scaletti (Italija), Land+Civilization Compositions (Holandija), Esen Gökçe Özdamar, Ahmet Bal, Şermin Şentürk (Turska), Plan Común (Čile), Sonja Jankov (Srbija), Something Fantastic (Nemačka), CNTXT Studio (Velika Britanija), Ana Jeinić (Austrija), dotlinearchitects (Švajcarska), Aman Iwan (Francuska), Clement Blanchet (Francuska), Vera Seriakov, Nela Kadic (Austrija), Anja Humljan (Slovenija), Léopold Lambert (Francuska), Cristina Ampatzidou, Ania Molenda (Holandija), Linnea Våglund (Švedska), Manon Mollard (Velika Britanija), Guerilla Architects (Nemačka), Sodeste (Čile), Miloš Kosec (Slovenija), Sara Neves + Filipe Estrela (Portugalija).

Pratioci Future Architecture vebsajta bili su u prilici da odaberu svoju omiljenu ideju, a najviše glasova dobio je projekat Bringing Back the Social Into the Cities, autorke Aleksandre Zarek, koja će takođe biti jedan od govornika konferencije. Ukupan broj validnih javnih glasova je 9111.

Više o kandidatima i njihovim idejama na temu arhitekture budućnosti možete saznati ovde here.

Da li vam se dopadaju odabrane ideje? Podelite Vaše mišljenje:
#FAidea

Više informacija na www.futurearchitectureplatform.org.

logo
Društvo arhitekata Beograda
Beograd , Kneza Miloša 7a/III
Tel 011/3230 059,
tel-fax 011/3239 754
E-mail: office@dab.rs
Pratite DAB

Facebook
Twitter
DAB  programi i inicijative

Bina