*
Društvo arhitekata Beograda - Reci dobar dan i pogledaj Banjicu iz drugog ugla

Društvo arhitekata Beograda

Beograd, Kneza Miloša 7a/III, tel 011/3230 059, tel-fax 011/3239 754 e-mail: office@dab.rs

Reci dobar dan i pogledaj Banjicu iz drugog ugla

 

IDEAL 

Dramska edukacija za interkulturalno učenje

Intercultural Drama Education And Learning

 

Udruženje umetnika BAZAART ima čast da vas pozove na treće tematsko veče projekta Reci dobar dan i pogledaj Banjicu iz drugog ugla u četvrtak 21. februara u 19 časova u vrtiću «Ljolja» (Crnotravska 11v). Sa arhitektama koje su projektovale Banjicu Aleksandrom Stjepanovićem i Slobodanom Drinjakovićem razgovaraćemo o urbanizaciji 70-tih i izgradnji stambenog kompeksa na Banjici. Urednica tribine je Marina Milivojević-Mađarev.

Naselje Banjica su arhitektonski osmislili Aleksandar Stjepanović, Slobodan Drinjaković i pokojni Branislav Karadžić. Naselje je izgrađeno premna prvonagrađenom, konkursnom rešenju iz 1971. godine. U vreme kada je nastalo arhitektonsko rešenje naselja Banjica je bilo jedno od najmodernijih i najsavremenijih u ondašnjoj Jugoslaviji. Korespondiralo je sa evropskim idejama o autonomnim, samodovoljnim stambenim celinama koje pored stambenog dela sadrže i prodavnice, klubove, restorane... jednom rečju sve što je potrebno za udoban i komforan život. Zgrade su pozicionirane tako da prirodno prate konfiguraciju terena. Pejzažom naselja dominiraju siluete pet solitera od po 21 sprat. Zidani su u vreme kada su podignute neke od najvećih zgrada u Beogradu (Beograđanka, Istočne kapije Beograda, zgrade Geneksa na Novom Beogradu...) i zajedno sa ovim građevinama simbolizovali su tadašnju ideju u permanentnom uspehu i prosperitetu društva. Već više od trideset godina naselje Banjica živi svoj urbani život. Promenila se država, politički sistem, društvo, ali arhitekstonski koncept i dalje stoji. Kako se danas živi na Banjici i na koji način je ambiciozni arhitektonski koncept postao deo života stanovnika Banjice?

Prof. аrh. Aleksаndаr Stjepаnović  obimom svog opusа spаdа u nаjplodnije, а kvаlitetom  svojih delа među nаjznаčаjnije аrhitektonske stvаrаoce u Srbiji tokom druge polovine XX i prvih godinа XXI veka. U mnoštvu ostvаrenjа svojim znаčаjem posebno se ističu Blokovi 23 i 22 u Novom Beogrаdu, nаselje Bаnjicа, Fаkultet drаmskih umetnosti, te urbаnističko rešenje i objekti nа Bežаnijskoj kosi – delа kojimа je Stjepаnović utisnuo snаžаn аutorski pečаt u urbаnističko-аrhitektonsku sliku Beograda.

Slobodan Drinjaković je još kao student učestvovao na mnogobrojnim javnim arhitektonskim konkursima kao član autorskih timova. Od 1973. do 1995. godine bio je zaposlen u KMG Trudbeniku u Birou za projektovanje "Dragiša Brašovan", a od 2005. do 2011. godine radio je na raznim projektima u Ruskoj federaciji. Sada je u penziji. Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Beograda za projekat rekonstrukcije Narodnog pozorišta u Beogradu i Borbine nagrade za najbolje arhitektonsko ostvarenje (obe 1989). Važniji izvedeni objekti u Beogradu: rekonstrukcija i izgradnja Narodnog pozorišta, rekonstrukcija Pozorišta na Terazijama, rekonstrukcija male scene "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu, naselje Banjica...

 

Art Fora /ART4A/

Projekat umetnosti u zajednici Art Fora /ART4A/ - Umetnost za akciju odvija se paralelno u Beogradu, Nišu, Smederevu i Zrenjaninu. Nosilac projekta je umetničko udruženje BAZAART skupa sa partnerima iz tri grada. Podstaknuti potrebom za solidarnošću i empatijom među sugrađanima, posebno među mladom generacijom, kroz umetničke akcije podržavamo građane da povrate odgovornost za zajednički prostor i život.

Projekat Art Fora – ART4A podržava Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu.

 

 

logo
Društvo arhitekata Beograda
Beograd , Kneza Miloša 7a/III
Tel 011/3230 059,
tel-fax 011/3239 754
E-mail: office@dab.rs
Pratite DAB

Facebook
Twitter
DAB  programi i inicijative

Bina