*
Društvo arhitekata Beograda - Motus

Društvo arhitekata Beograda

Beograd, Kneza Miloša 7a/III, tel 011/3230 059, tel-fax 011/3239 754 e-mail: office@dab.rs

Motus

Autor: Marija Martinović

Architectural lighting design competition 2011 | Japan - druga nagrada


Koncept je nastao iz konkursnog zahteva da se napravi svetiljka koja ce biti inspirisana zemljotresom i trenutkom kada, usled prirodne nepogode, dođe do nestanka struje. Ideja je da svetiljka nema napojni kabl ni bateriju, vec da indukuje male količine energije kada se klati ili trese ili pomera u bilo kom pravcu. Dakle, što je snažniji pokret, to je jača svetlost.


Dizajn forme prati glavnu ideju - telo svetiljke je izduženo sa poluloptastim dnom, tako da funkcioniše kao neka vrsta obrnutog klatna, a simetrija omogućava ljuljanje (naginjanje) u svim pravcima. Oblik svetiljke je ergonomski - suzenje u srednjem delu olakšava nošenje i manipulaciju. 

Unutrašnji mehanizam sadrži malo klatno u donjem delu svetiljke koje je osetljivo na pokret. Tehnološke karakteristike omogućavaju primenu svetiljke u različitim sredinama (zemlja, vazduh, voda). Donja polulopta se može odvrtati i sadrži različite dodatke (čeličnu hemisferu za vertikalnu ravnotežu, kabl za suspenziju, spajk za ugradnju u tlo ili hemisferu za plutanje na vodi). Materijal opne je eko-polimer (linearni polietilen). Svi materijali se mogu reciklirati.

 

O konkursu


Architectural Lighting Design Competition 2011 je konkurs za izradu LED svetiljke raspisan od strane Japanskog Arhitektnoskog Instituta u saradnji sa firmom Daiko Electric Co., LTD.. (http://www2.lighting-daiko.co.jp/jia/index.htm)
Konkurs je bio internacionalnog karaktera, raspisan u okviru 24. Svetskog kongresa arhitekture (UIA 2011 Tokyo - http://www.uia2011tokyo.com/en/
Spisak i redosled pobednickih radova: http://www2.lighting-daiko.co.jp/jia/index19.html.

logo
Društvo arhitekata Beograda
Beograd , Kneza Miloša 7a/III
Tel 011/3230 059,
tel-fax 011/3239 754
E-mail: office@dab.rs
Pratite DAB

Facebook
Twitter
DAB  programi i inicijative

Bina