*
Društvo arhitekata Beograda - Klackaliste

Društvo arhitekata Beograda

Beograd, Kneza Miloša 7a/III, tel 011/3230 059, tel-fax 011/3239 754 e-mail: office@dab.rs

Klackaliste

Venecijanski paviljon Srbije izložen u Londonu

autori: ŠKART

lokacija: London

izvedeno: 2011 god.

foto: Saša Đukčin, T-raid

 

Nakon promocije mobiljaka u Nordico muzeju u Lincu, u okviru izložbe U bašti (Im Garten) gde su posetioci, pored radova Emila Noldea, Pol Klea i Dereka Džarmana (između ostalih), mogli da provozaju škartove bašte na točkovima, postavka sa prošlogodišnjeg Venecijanskog bijenala otišla je do Londona.

Klackalice i mobiljke se od kraja juna nalaze na adresi 100 Union Street na postavci Urbana tarapeutska bašta / Urban Physic Garden. Originalna čuvena Physic Garden nastala je 1673. na Čelsiju kao mesto gde su se apotekari po prvi put upoznavali sa egzotičnim vrstama iz celog sveta. Nova interpretacija ove bašte, osmišljena od strane grupe Wayward Plants, omogućila je drugačije promišljanje vrta lekovitih, otrovnih i korovskih biljaka. Zasađene u kasete od recikliranih materijala, sve biljke mogu da se pomirišu i dodirnu. Čak je i WC-šolja napravljena od recikliranog materijala - presovane konjske balege (!), a prikupljeni izmet se koristi za proizvodnju bio-gasa za kuhinju u kojoj se spremaju čaj i kafa.

Novi sadržaji uneseni su i upotrebom objekata sa Klackališta. Klackalice su postale novo mesto okupljanja i igranja, a mobiljke iznenađujuće ulične pokretne bašte. Korov na točkovima kojeg vuče japi u sivom odelu ili majka koja zajedno gura dete u kolicima i pokretnu bašticu postale su svakodnevne nadrealne scene na južnom Londonu.

Na poziv Donalda Hajslopa, kustosa TATE galerije, popodnevna šetnja mobiljaka izvedena je i u samoj velikoj turbini TATE galerije.

Odlazak Klackališta u London omogućili su Grupa 484 i Ministarstvo za kulturu, uz organizacionu pomoć Društva arhitekata Beograda.

Izložbu su koncipirali Wayward Plants uz pomoć King's College London, Publica, London Harvest i TATE museum.

logo
Društvo arhitekata Beograda
Beograd , Kneza Miloša 7a/III
Tel 011/3230 059,
tel-fax 011/3239 754
E-mail: office@dab.rs
Pratite DAB

Facebook
Twitter
DAB  programi i inicijative

Bina