*
Društvo arhitekata Beograda - ARHITEKTURA U KONTEKSTU, ciklus razgovora

Društvo arhitekata Beograda

Beograd, Kneza Miloša 7a/III, tel 011/3230 059, tel-fax 011/3239 754 e-mail: office@dab.rs

ARHITEKTURA U KONTEKSTU, ciklus razgovora

Galerija Artget, Trg republike 5/I
sreda, 25. mart u 19:00

Predstavljanje opusa Vesne Cagić Milošević i Ksenije Bulatović

fotografija: Takovska23-25, Cagic Miloševic i Ksenija Bulatovic

moderator: Dijana Milašinović Marić

Ciklus razgovora „Arhitektura u kontekstu“ tokom 2015. godine predstaviće neke od naših najaktivnijih arhitekata. Namera nam je da ovim serijalom otvorimo još jedan prostor za savremenu arhitekturu, koja je po našem mišljenju, uprkos činjenici da je jedna od temeljnih oblasti kulture i umetnosti, nedovoljno zastupljena u javnosti i medijima.

„Od stručnog razmatranja o uklapanju novih objekata u neposredno okruženje, poštovanju kontekstualnih parametara: građevinske linije, proporcije fasade, siluete krova, odnosa masa..., do konteksta posmatranog neuporedivo šire kao prostora duhovne, istorijske, strukturne, programske, društvene i kulturne problematike i pitanje mesta Genius Loci koji nije samo određena lokacija već sublimacija jednog kraja, regije, tla, sa svim njegovim karakterom, oblikom, materijalima, bojom.

Ideja je aktualizovanje analize arhitektonskih objekata,  upoznavanje sa ličnostima graditelja,  demistifikacija profesionalne problematike i stvaranje ambijenta  za podizanje opšte kulturološke svesti o sopstvenoj odgovornosti prema nasleđenom prostoru i to ne samo arhitekata i stručnjaka već i šire društvene zajednice, a sve kroz pitanje neophodnosti razmišljanja o kontekstu.“ (dr Dijana Milašinović Marić)

Prvi razgovor u serijalu pod nazivom Kontekst u arhitekturi predstaviće opus prof. Vesne Cagić Milošević i Ksenije Bulatović, sa kojima će razgovarati dr Dijana Milašinović Marić, istoričarka arhitekture

  

fotografija: Dijana Milašinović Marić , Ksenija Bulatović ,  Vesna Cagić Milošević   

One su individualci, istovremeno i jak tim, one su odlični projektanti i članice akademske zajednice, one su društveno aktivne, njihova dela su savremena, ali i spiritualna ... one su arhitekte koje iza sebe imaju preko 50 realizovanih objekata...one su se upisale u tkivo gradova našeg regiona....

 

fotografije: Atlas Centar, Podgorica, Ksenija Bulatovic / Goce Delceva, Vesna Cagic Miloševic
 
Suorganizator: Inženjerska komora Srbije
Prijatelji serijala:  New Cycle,  Light Design Center d.o.o

logo
Društvo arhitekata Beograda
Beograd , Kneza Miloša 7a/III
Tel 011/3230 059,
tel-fax 011/3239 754
E-mail: office@dab.rs
Pratite DAB

Facebook
Twitter
DAB  programi i inicijative

Bina